A csúnya lány

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Majd negyven évvel ezelőtt napvilágot látott egy nem várt kislány, mit sem sejtve arról, hogy szüleinek felelőtlen, gondtalan életét mennyire megzavarta. Csak egy valaki tartotta őt Isten ajándékának, a nagymamája. Így aztán amikor a szülők elváltak, és mindketten elindultak megkeresni a boldogságot , ő elégedetten éldegélt a nagyanyai szeretet meleg burkától védetten. Érdeklődő, kíváncsi gyermek lett s egyre türelmetlenebbül várta, a napot amikor elsőször lépi át az iskola kapuját. Sejtelme sem volt róla, hogy fájdalmas, nehéz évek várnak rá, mert a gyermektársadalom kegyetlen tud lenni azokkal, akik „mások”. Ő pedig korántsem volt átlagos, sőt. Csúfolták bagolynak, négyszeműnek, nyúlnak, de a Csúnya Kislányt mindez nem igazán érdekelte, számára csak egy valaki volt fontos, csak az ő véleményére adott. Éveken át szerette mindenkinél jobban a barna kisfiút, úgy ahogy csak a szeretethiánnyal küszködő, sérült lelkek tudnak szeretni.

A serdülőkor küszöbére érkezett lányok az egyik osztálykiránduláson éjszakába nyúló beszélgetéseik egyikén a jövőjüket tervezgették. A Csúnya Kislány, aki ekkor már betegesen zárkózott, gyanakvó, igazi sündisznótermészet lett, most mégis megszólalt. „ Szeretnék férjhez menni, és gyerekeket, sokat, akkor talán lenne nekem is családom…”Az osztály legszebb, legnépszerűbb lánya csilingelő hangon felkacagott „ Te! Te soha nem mész férjhez, olyan ronda vagy!” A Csúnya Kislány pedig a valóság elől a könyvekhez menekült, szinte megszállottan falta a könyveket. Lassan elérkezett az utolsó tanév, elkellett dönteni, ki hol tanul tovább. Ő ezen nem gondolkozott, számára csak egy út létezett, mert úgy érezte, nem bírná ki, ha nem látná többet a barna fiút, mert az évek során a szívében élő diákszerelem csak nem akart megfakulni. Néma szellemként kísérgette a fiút, mindig mellette volt, aki egyáltalán nem meglepő módon ezt rendkívül terhesnek tartotta, és szerencsétlen már közel volt ahhoz, hogy csalánkiütést kapjon a lány mértéktelen rajongásától.

Szerencsére a gimnáziumban külön osztályba kerültek, így fokozatosan a lány szerelme is megfakult. A lány az évek múlásával érdekesen csúnya nő lett, férjhez ment, családja lett. A férje szeretének köszönhetően megtanulta elfogadni önmagát, már nem vágyott láthatatlanságra, nem próbált rejtőzködni, az ével múlásával egyre bátrabban merte felvállalni önmagát. Reggelente már nem nézett reménykedve a tükörbe, már nem hitt a csodákban. Beletörődött, hogy a békából csak a mesékben lesz királykisasszony. Aztán egy napon megbetegedett. Orvodtól –orvoshoz, kivizsgálásról-kivizsgálásra küldözgették. És az így eltöltött „műszak” végén, amikor végre mehetett volna haza, az orra előtt elment a busz. Sajnos kis hazánk nem a jó tömegközlekedésről híres, így aztán a nő elkeseredett ácsorgott a buszmegállóban. Az önsajnálat legmélyebb bugyrait járta be, úgy érezte élete, házassága és vele együtt ő is megszürkült, rá már nem vár semmi új az életben, legfeljebb egy újabb kórság. Kitudja még mennyi borús gondolat vonult volna végig az agytekervényein, ha meg nem áll a megállóban lévő újságos előtt egy „meseautó”. A nő szíve nagyot dobbant. Az alapiskolás éveinek hercege állt előtte, igencsak megemberesedve, megőszülve, de ugyanolyan pajkos, vidám tekintettel. „Elvigyelek?” A nő lopva körülnézett, de rajta kívül más nem volt ott. A kérdés neki szólt. Alig indultak el, amikor a férfi megállapította: „ Megváltoztál, jól nézel ki.” Az úton hazafelé beszélgettek, félénken, sután. A ház előtt, amikor a nő kiszállt gyermekkori álmai lovagja utána szólt: „ Kár, hogy mi férfiak fiatalon csak legmenőbb csajokra hajtunk, és nem vesszük észre azt akit igazából kellene.” A Csúnya Nő, boldogan ért haza, s azonnal felhívta a barátnőjét, és elmesélte neki, hogy jutott haza. Lelke legrejtettebb titkainak ismerője azonban szkeptikusan csak ennyit mondott: „Ezt te csak álmodtad!”

Írta: Jankovic Eleonóra

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..